Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Nowhere Boy (Όλοι Θέλουν Λίγη Αγάπη)


Βιογραφία/Δράμα, Ηνωμένο Βασίλειο/Καναδάς 2009 (Έκανε πρεμιέρα στις 25 Φεβρουαρίου)

Υπόθεση: To σενάριο επικεντρώνεται στα πρώτα καλλιτεχνικά βήματα και τα αρνητικά οικογενειακά βιώματα του ατίθασου, νεαρού John Lennon (Aaron Johnson).

Το ''Nowhere Boy'' (εμπνευσμένο από το τραγούδι των Βeatles ''Νowhere Man'') βασίζεται σε αναμνήσεις της ετεροθαλούς αδελφής του John Lennon και το σενάριο υπογράφει ο Matt Greenhalgh, σεναριογράφος του φοβερού ''Control'' (2007), την δραματική βιογραφία του Ian Curtis.

Aν ως οπαδός τoυ θρύλου της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας John Lennon και των σκαθαριών περιμένεις μια μουσική προσέγγιση της ταινίας σχετικά με τον άνθρωπο Lennon θα απογοητευτείς οικτρά. Κατ'αρχήν το εξής βιογραφικό δράμα καλύπτει μια πολύ μικρή χρονική περίοδος της ζωής του Lennon (16-20 χρονών) και το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην δυσμενή οικογενειακή κατάσταση στην οποία βρισκότανε ο μουσικός και το πως αυτή τον ενέπνευσε και επηρέασε ώστε να γνωρίσει τα μονοπάτια του rock'n'roll. Από την συγκεκριμένη σκοπιά λοιπόν, θεωρώ πως η ταινία πείθει. Έτσι χωρίς πολλούς δραματισμούς και σεναριακές υπερβολές, αναλύει και επεξεργάζεται τις οικογενειακές σχέσεις του νεαρού John, κυρίως με την αυστηρή θεία του (Κristin Scott Thomas) που τον υιοθέτησε και την μάνα του που τον εγκατέλειψε πιτσιρικά. H προσωπικότητα και το καλλιτεχνκό του προφίλ επηρεάζονται από τις ιδιαίτερες οικογενειακές συνθήκες και εμπειρίες που βιώνει και τον κάνουν σε αυτό που αργότερα έγινε... Παράλληλα με τα παραπάνω, ο θεατής παίρνει μια πρώτη γεύση της μπάντας του Lennon, τους Quarrymen και την πρώτη γνωριμία που είχε με τον oξυδερκή Paul McCartney και τον ''darkhorse'' George Harrison. Tέλος, στην ταινία δεν υπάρχει καμιά αναφορά, ούτε νότα των σπουδαίων Beatles, πράγμα που δικαιολογείται τόσο από τον σεναριακό προσανατολισμό της ταινίας, όσο και από την χρονική περίοδο στην οποία επικεντρώνεται.

Η σκηνοθεσία νομίζω πως κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα και το Λονδίνο τον middle 50s παρουσιάζεται καλαίσθητο και ρετρό. Όλες οι ερμηνείες είναι αξιόλογες, και ο 20χρονος Aaron Johnson, που τον γνωρίσαμε ως αφελή ''Kick-Ass'', εδώ ερμηνεύει με σοβαρότητα, αξιοπρέπεια, αυθορμητισμό και με μια δόση τσαμπουκά έναν τόσο απαιτητικό ρόλο..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου