Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Soul Kitchen


Κωμωδία, Γερμανία 2009 (Έκανε πρεμιέρα στις 17 Δεκεμβρίου 2009)

Υπόθεση: O Ζήνος Καζαντζάκης (Αdam Bousdoukos) είναι ιδιοκτήτης μιας underground ταβέρνας στο Αμβούργο. Παρόλο τα οικογενειακά του μπλεξίματα, τα προβλήματα υγείας, την επαγγελματική αδιέξοδο στην οποία βρίσκεται και τον πικρό χωρισμό που διαπερνά, δεν πτοείται στο να συνεχίσει τον αγώνα της επιβίωσης...

Το ''Soul Kitchen'' είναι το νέο δημιούργημα του Τούρκου σκηνοθέτη Fatih Akin, που έκανε πρεμιέρα στο τελευταίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Θεσσαλονίκη. Πικάντικο, δροσερό και ανάλαφρο ψυχαγωγεί τον θεατή από το πρώτο λεπτό. Το όνομά της εμπνευσμένο από ομώνυμο τραγούδι των σπουδαίων Doors. Kαι μια που αναφερόμαστε σε μουσική, το soundtrack της Soul κουζίνας είναι πολύ καλό, αποτελούμενο από soul-jazz ακούσματα εώς και ποιοτικά, λαϊκά, ελληνικά τραγούδια (όχι βέβαια μπουζουκοτράγουδα).

Εμένα αρχικά τουλάχιστον μου φάνηκε κάπως επιφανειακό και χλιαρό το εισαγωγικό μισάωρο και ο ρυθμός που ακολουθούσε η ταινία. Από εκεί και έπειτα όμως, η ταινία ανεβάζει στροφές, και εντυπωσιάζει τόσο με το απρόβλεπτο στοιχείο του σεναρίου, αλλά και με την εύστοχη κινηματογραφική απεικόνιση του βιομηχανικού Αμβούργου. Το ύφος της βρίσκει την χρυσή τομή μεταξύ κωμωδίας και κοινωνικής ταινίας, και οι κωμικοτραγικές καταστάσεις σε συνάρτηση με τους κοφτερούς και εκφραστικότατους διαλόγους αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα.

Επιπλεόν, οι ερμηνείες των ηθοποιών, ιδίως του πρωταγωνιστή που μαζεύει στον ρόλο του όλα τα κακά του κόσμου, είναι ικανοποιητικές. Η αλήθεια βέβαια είναι πως τον Moritz Bleibtreu, ίσως τον καλύτερο, ''επίκαιρο'', Γερμανό ηθοποιό, τον έχω δει και σε καλύτερες ερμηνείες. Εδώ που ενσαρκώνει τον μαφιόζο, πρώην κατάδικο, Ελληνάρα και αδερφό του πρωταγωνιστή, είναι κάπως υπερβολικός. Γενικά όμως, ο Akin προσεγγίζει ρεαλιστικά την καθημερινότητα των μεταναστών χωρίς να παρουσιάζονται πολλές υπερβολές.

Συνολικά πρόκειται για μια επίκαιρη, υπαρξιακή και άκρως διασκεδαστική κωμωδία υψηλής ποιότητας που χαρακτηρίζεται από τον αυθορμητισμό της και το αισιόδοξο προφίλ της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου