Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Celda 211 (Κελί 211)


Περιπέτεια/Δράμα, Ισπανία/Γαλλία 2009 (Έκανε πρεμιέρα στις 21 Ιανουαρίου)

Υπόθεση: O Juan Oliver (Alberto Ammann) επιθυμώντας να ξεκινήσει με το δεξί την νέα του δουλειά ως δεσμοφύλακας ενός σωφρονιστικού ιδρύματος παρουσιάζεται μια μέρα νωρίτερα. Η ατυχία του είναι ότι εκείνη τη στιγμή ξεσπάει άγρια εξέγερση των κρατουμένων, οι οποίοι κυριεύουν μεγάλο μέρος της φυλακής. Ο Juan Oliver εγκλωβισμένος και μόνος μαζί με τους βίαιους εγκληματίες προσπαθεί να προσποιηθεί τον κρατούμενο ώστε να επιβιώσει...

Το ''Celda 211'' είναι μετά το ''Un Prophete'' (post εδώ), άλλο ένα εξαιρετικό ευρωπαϊκό διαμάντι του 2009 που πραγματεύεται την φυλακή και θέτει πολλά κοινωνικά και ηθικά ερωτήματα και προβληματισμούς.

Με ένα συγκλονιστικό σενάριο που παίρνει τον θεατή από το πρώτο λεπτό και τον κρατάει σε αγωνία μέχρι και τους τίτλους τέλους και το εξαιρετικό, ρεαλιστικό, αλλά και τόσο διαφορετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο, οι προϋποθέσεις για μια μοναδική αστυνομική περιπέτεια έχουνε στηθεί.
Οι χαρακτήρες, με την εξέλιξη της υπόθεσης, παρουσιάζουν όλο και περισσότερο τον πραγματικό τους εαυτό και η έννοια του ''Stockholm Syndrome'' παίρνει σάρκα και οστά. Παράλληλα, το περιβάλλον της φυλακής και όλοι οι χαρακτήρες των κρατουμένων παρουσιάζονται ωμά ρεαλιστικοί, και η ατμόσφαιρα είναι έντονα δραματικη, με μπόλικη βία και δράση, χωρίς υπερβολές και μελοδραματισμούς. Η κάποιες σκηνοθετικές αδυναμίες που παρατήρησα, ίσως από την προσπάθεια του σκηνοθέτη να δώσει ένα ντοκιμαντεριστικό τόνο στο δημιούργημά του, δεν με πτόησαν καθόλου.

Η ταινία προβληματίζει σχετικά με τα όρια της Εξουσίας, τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές και την αμφιλεγόμενη εφαρμογή της Απομόνωσης. Μέσα από τον μικρόκοσμο της φυλακής γινόμαστε μάρτυρες της φιλίας, της ελπίδας, του αγώνα και της εκδίκησης, σε μια περιπέτεια που αξίζει την προσοχή μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου