Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Sin Nombre (Χωρίς Όνομα)


Περιπέτεια/Δραματική, Μεξικό/Η.Π.Α. 2009 (Ημερομηνία πρεμιέρας άγνωστη)

Υπόθεση: Ο Casper είναι ένας νεαρός Mεξικάνος που είναι ήδη πιστό και υπάκουω μέλος της διαβόητης συμμορίας ''Mara''. H έφηβη Sayra προερχόμενη από την Ονδούρα, διασχίζει με μέλη της οικογένειάς της το Μεξικό για να φτάσει στις Η.Π.Α. Κάπου εκεί, στα μέσα μιας βίαιης επιδρομής των ''Mara'' οι πορείες και οι ανησυχίες των δύο εφήβων θα ενωθούν...

Σπουδαία ταινία το ''Sin Nombre'' από το Μεξικό, στο ύφος και επίπεδο του βραζιλιάνικου αριστουργήματος ''City of God'' (2002). Ικανοποίησε κοινό και κριτικούς στο Sundance του 2009, κερδίζοντας έτσι το Βραβείο Σκηνοθεσίας και Φωτογραφίας.

Η ταινία χωρίζεται σε δύο άξονες. Από τη μια γνωρίζουμε με τον αμεσότερο τρόπο τους φόβους, τις ελπίδες και τις κακουχίες που αντιμετωπίζουν οι λαθρομετανάστες στον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο. Ο θεατής γίνεται έτσι αυτόπτης μάρτυρας, σε κάθε πλάνο και σε κάθε φωτογραφία, της απάνθρωπης αντιμετώπισης αυτών των ανθρώπων από τις αρχές και τους ντόπιους. Με κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα, μέχρι και την ίδια τους την ζωή συνεχίζουν πιστά την πορεία που έχουνε αποφασίσει να ακολουθήσουν. Έιναι άτομα που αντιμετωπίζονται ως ''ανθρώπινα σκουπίδια'', χωρίς όνομα και ταυτότητα...Παράλληλα, γνωρίζουμε την σκληρή ζωή των συμμοριτών, που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δείξουν αδυναμία ή συμπόνοια, ούτε καν στα ίδια τους τα μέλη, πόσο μάλλον στον εχθρό και στον ξένο...
Ο άλλος άξονας, παράλληλα στο ανθρώπινο δράμα ή την ριψοκίνδυνη περιπέτεια ανήκει στην σχέση που αναπτύσεται ανάμεσα στους δύο εντελώς ξένους μεταξύ τους έφηβους. Χωρίς μελοδραματικές εξάρσεις ή συναισθηματικές υπερβολές, ο έρωτας που ανθεί μεταξύ των δύο δειλά δειλά, απεικονίζεται με έναν όμορφο και ρεαλιστικό τρόπο.

Πέρα από το ουσιαστικό και βαθύ περιεχόμενο της ταινίας, ξεχωρίζουν οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών αλλά και η σκηνοθεσία, που με τις ισχυρές φωτογραφίες και τα πλούσια πλάνα από την Λατινική Αμερική μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί συγκλονιστική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου