Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Shutter Island (Το Νησί των Καταραμένων)


Αστυνομική/Μυστηρίου, Η.Π.Α. 2010 (Έκανε πρεμιέρα στις 25 Φεβρουαρίου)

Yπόθεση: Ένα δίδυμο ντεντέκτιβ, ο Teddy Daniels (Leonardo Di Caprio) και ο Chuck Aule (Mark Ruffalo), καταφτάνουν στο νησί Shutter, το οποίο φιλοξενεί ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο για ψυχασθενείς εγκληματίες. Σκοπός τους η έρευνα της μυστήριας εξαφάνισης μιας ασθενούς. Καθώς όμως ο Teddy προσπαθεί να εξιχνιάσει την υπόθεση δραπέτευσης της γυναίκας, χάνεται όλο και περισσότερο στο σκοτεινό βυθό του αφιλόξενου νησιού των καταραμένων...

Τελικά το δίδυμο Di Caprio - Martin Scorsese το έχει. Για άλλη μια φορά ο τρομερός συνδυασμός σπουδαίας κεντρικής ερμηνείας και έξοχης σκηνοθετικής δουλειάς αποδίδει τα μέγιστα, και αρκούν από μόνα τους να χαρακτηρίσουν το ''Shutter Island'' μεγάλη ταινία.

Με διάχυτη την αίσθηση του παλιομοδίτικου στοιχείου ή αλλιώς παρουσιάζοντας στον θεατή ένα κλασικό φιλμ νουάρ των 50s ο Scorsese στύνει δεξιοτεχνικά το καλά κεντημένο σενάριο της Laeta Kalogridis, από μυθιστόρημα του Dennis Lehane. Ήδη από τα πρώτα ομιχλώδη πλάνα και πριν από την αποβίβαση των ομοσπονδιακών αστυνομικών στο απομονωμένο νησί, στήνεται το παζλ και η αλληλουχία των μυστήριων καταστάσεων και απρόσμενων εκπλήξεων κλιμακώνουν το σασπένς του θεατή. Κάποιες φορές, η κλειστοφοβική και σκοτεινή ατμόσφαιρα του νησιού Shutter μοιάζει να πνίγει τους πρωταγωνιστές, υπαλλήλους του ιδρύματος και ασθενείς ψυχολογικά, κατάσταση η οποία μεταφέρεται άμεσα και στον θεατή. Τόσο το μαεστρικό σενάριο με ανατροπές, όσο και η επιβλητική φωτογραφία δημιουργούν μια εγκεφαλική ταινία, που μας κρατά σε ένταση και αγωνία, παρά το μεγάλο μήκος της. Αξεχάστες και οι σκηνές ονείρου, έντονα ψυχεδελικές και αλληγορικές, αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα.

Ο Leonardo Di Caprio θεωρώ πως επίσημα πλέον ανήκει στους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του. Εδώ, στον ίσως πιο ολοκληρωμένο, και απόλυτα εκφραστικό ρόλο του πλαισιώνεται από ένα δυναμικό καστ από το οποίο ξεχωρίζει ο πάντοτε καλός και αρκετά υποτιμημένος Βen Kingsley.
Θεωρίες συνομωσίας, ένα αστυνομικό μυστήριο, ψευδαισθήσεις, σχιζοφρένειες και διχασμένες προσωπικότητες είναι τα εκρηκτικά συστατικά μιας υψηλής αισθητικής ταινίας μυστηρίου..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου