Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

The Hurt Locker


Πολεμική, Η.Π.Α. 2008 (Κάνει πρεμιέρα στις 11 Μαρτίου)

Υπόθεση: Η ταινία απεικονίζει την σκληρή και ριψοκίνδυνη καθημερινότητα μιας επίλεκτης ομάδας Αμερικανών πυροτεχνουργών στην Βαγδάτη. Όταν καταφτάνει ο νέος τους αρχηγός SSG William James (Jeremy Renner), λόγω του απείθαρχου και παράτολμου χαρακτήρα του, ο αγώνας για επιβίωση γίνεται σκληρότερος...

Δεν θα σταθώ στον αμφισβητούμενο ιδεολογικό προσανατολισμό του ''The Hurt Locker'' ή αν τελικά καταφέρνει να περάσει με εύστοχο τρόπο τα αντιπολεμικά μηνύματα. Ούτε θα σχολιάσω το πόσο ''αμερικανιά'' είναι ή αν εκθειάζει σε υπέρμετρο βαθμό την γενναιότητα και τον ουμανισμό των Αμερικανών στρατιωτών.

Προσωπικά δεν τρελαίνομαι για πολεμικές περιπέτειες. Η σκηνοθέτης Kathryn Bigelow, πρώην σύζυγος του James Cameron, απρόσμενα όμως κατάφερε να με κρατήσει επί δύο ώρες καρφωμένο στην καρέκλα. Η κοφτερή και άμεση φωτογραφία, οι ωμά ρεαλιστικές σκηνές, το εκπληκτικό μοντάζ που κάποιες φορές θύμιζε ντοκιμαντέρ και η ανατριχιαστική λεπτομέρεια στην καθημερινή σκιαγράφηση των πολεμικών αποστολών πολλαπλασιάζουν και εντείνουν την αγωνία του θεατή. Η ένταση σε αρκετά σημεία κορυφώνεται και η παρακολούθηση του κάπως επαναλαμβανόμενου σεναρίου κυλάει άνετα.

Επιπλέον, άλλο ένα θετικό στοιχείο της ταινίας είναι η αποτελεσματική αποκρυπτογράφηση της ψυχολογίας των στρατιωτών. Μερικοί υποκύπτουν στην πίεση και δεν αντέχουν το καθημερινό παιχνίδι μεταξύ ζωής και θανάτου. Σε άλλους αντιθέτως αυτό λειτουργεί θετικά ως πηγή δύναμης, πάθους και αδρεναλίνης. Εύστοχα οι δημιουργοί μας λένε ότι ''ο πόλεμος είναι ένα ναρκωτικό''.

Ήδη η ταινία τα πήγε πάρα πολύ καλά και σάρωσε στα βρετανικά βραβεία Bafta. Μένει να δούμε πώς θα τα πάει αύριο στα Oscars. Μεγαλύτερος ανταγωνιστής του το ''Avatar'' του James Cameron...

8.0/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου