Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Fantastic Mr. Fox (Ο Απίθανος Κύριος Φοξ)


Animation, Η.Π.Α. 2009 (Hμερομηνία κυκλοφορίας άγνωστη)

Υπόθεση: Ο κύριος και η κυρία Fox (George Clooney & Μeryl Streep) ζούνε μια ήσυχη, οικογενειακή ζωή στο εσωτερικό ενός δέντρου. Σύντομα όμως τα άγρια ένστικτα του κυρίου Fox ξυπνούν μέσα του και αυτός αποφασίζει να γυρίσει πίσω στις παλιές, κακές συνήθειες. Έχοντας ως γείτονες τρεις μοχθηρούς αγρότες καταστρώνει σχέδιο να τους κλέψει τα υπάρχοντά τους...Έτσι όμως όχι μόνο βάζει σε κίνδυνο την οικογένειά του, αλλά και την υπόλοιπη κοινότητα των ζώων...

Βασισμένο στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο και με σκηνοθέτη τον Wes Anderson (''The Royal Tennenbaums'', ''Darjeeling Limited'') έχουμε μπροστά μας άλλο ένα αξιόλογο και αξιολάτρευτο animation για το 2009.

Το ισχυρό ατού του ''Fantastic Mr. Fox'' είναι το τεράστιο σε αξία voice cast που περιλαμβάνει τις φωνές των George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman, Bill Murray, Willem Dafoe, Owen Wilson και Jarvis Cocker (!). Νομίζω πώς όλες οι φωνές λειτουργούν άψογα χαρίζοντάς μας μια ιδιαίτερη, σοβαρή, αλλά και ταυτόχρονα διασκεδαστική ηχητική αίσθηση της ταινίας.

Αξιοσημείωτη είναι και η χειροποίητη τεχνική stop motion που χρησιμοποιείται στην ταινία. Αντί όμως να βλέπουμε πλαστελίνες (βλέπε ''Mary and Max'') ή εικόνες full επεξεργασμένες σε Η/Υ (βλέπε ''Up''), εδώ συναντάμε μαριονέτες. Επιπλέον, η κίνηση επί της οθόνης δεν είναι συνεχόμενη, αλλά σπαστή, δίνοντας την αίσθηση του ρετρό, στις γήινες αποχρώσεις.

Οι χαρακτήρες των ζώων, αλλά και τον κακόβουλων αγροτών είναι διασκεδαστικοί, οι διάλογοι έξυπνοι και αστείοι και η υπόθεση αναπτύσσεται με όμορφο τρόπο παρέχοντας μας και τα ανάλογα ηθικά διδάγματα.

Έτσι παρόλο που πρόκειται για μια αμιγώς παιδική ιστορία, ο τρόπος με τον οποίο ο δημιουργός μας την παρουσιάζει θα αρέσει όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους που συνεχίζουν να έχουνε το παιδί μέσα τους...

8.2/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου