Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

El Secreto De Sus Ojos (The Secret in their Eyes)


Δράμα/Θρίλερ/Αστυνομική, Αργεντινή/Ισπανία 2009 (Ημερομηνία κυκλοφορίας άγνωστη)

Yπόθεση: Μπουένος Άιρες, 1974:Ο ομοσπονδιακός πράκτορας/βοηθός εισαγγελέα Εσποσίτο (Ricardo Darin) αναλαμβάνει μια μυστήρια υπόθεση δολοφονίας μιας νεαρής καλλονής. Περίπου 30 χρόνια μετά, η υπόθεση δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί, και με αφορμή την συγγραφή μιας νουβέλας γύρω από το τραγικό συμβάν από τον συνταξιούχο πλέον πράκτορα, η υπόθεση αποκτά νέο ενδιαφέρον...

Εξαιρετικό μοντέρνο φιλμ νουάρ από την Αργεντινή που κέρδισε το φετινό Oscar Kαλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Αν και επιμένω ότι αδικήθηκε το γερμανικό ''Das Weisse Band''.

To ''Εl Secreto De Sus Ojos'' έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά να χαρακτηριστεί μεγάλη ταινία. Πολυεπίπεδη και με ανατροπές, αναπτύσσει και ξεδιπλώνει ταυτόχρονα μια αστυνομική περιπέτεια, ανεκπλήρωτους έρωτες και μια πολιτική αλληγορία. Δείχνει με τον καλύτερο τρόπο το σοβαρό αντίκτυπο που είχε η δικτακτορία στην Αργεντινή την δεκαετιά του 70' σε πρόσωπα, δικαστικά και πολιτικά συστήματα. Όλα τα παραπάνω προσαρμόζονται ιδανικά σε δύο χρονικούς ορίζοντες, το μακρινό και μυστήριο παρόν και το αποκαλυπτικό παρόν..

Πέρα από τα παραπάνω, όλες οι ερμηνείες, κυρίως του εκπληκτικού Ricardo Darin, αλλά και της ακαταμάχητα γοητευτικής Soledad Villamil, κυμαίνονται σε άκρως ρεαλιστικά επίπεδα. Το ίδιο και η σκηνοθεσία, με τα έντονα χρώματα και τις δυνατές σκηνές να δημιουργούν το καλύτερο φόντο εξιστόρησης του δράματος. Χωρίς να καταντά ποτέ μελοδραματικό, μας διδάσκει ότι το παρελθόν δύσκολα σβήνεται και αποτελεί απλά ένα κινηματογραφικό έργο υψηλού επιπέδου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου