Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Wendy and Lucy (Γουέντι και Λούσι)


Κοινωνική, Η.Π.Α. 2008 (Έκανε πρεμιέρα στις 7 Ιανουαρίου)

Υπόθεση: Το ταξίδι της Wendy (Michelle Williams) με το σκυλί της Lucy για ένα καλύτερο μέλλον στην Αλάσκα διακόπτεται απρόσμενα στο Όρεγκον, όπου χαλάει το παλιό της αυτοκίνητο και έπειτα χάνει και την μοναδική της σύντροφο...

Καθαρόαιμη, χαμηλού κόστους και μικρής διάρκειας, indie παραγωγή που σε κερδίζει με την σεναριακή και σκηνοθετική λιτότητα που την χαρακτηρίζει. Το ''Wendy and Lucy'', με αμυδρά μέσα και λίγους, αλλά απόλυτα ρεαλιστικούς χαρακτήρες απεικονίζει με άμεσο τρόπο την παρακμή της αμερικανικής επαρχείας και την καταστροφή του ''american dream''. Δεν την θεωρώ road movie, εφόσον ο θεατής δεν βιώνει ούτε την αφετηρία, ούτε το τέρμα του ταξιδιού, αλλά μια καταστροφική, αλλά ουσιαστική στάση στο Oregon.

Γνωρίζουμε την πρωταγωνίστρια Michelle Williams σε έναν ευάλωτο και προσγειωμένο ρόλο, που παρόλο τις αντίξοες συνθήκες και την έλλειψη χρημάτων προσπαθεί για ένα καλύτερο αύριο. Σε αυτόν τον αγώνα όλο και περισσότερο συνειδητοποιεί ότι πρέπει να κάνει θυσίες για να πετύχει τους στόχους της. Γνωρίζει ανθρώπους που την βοηθούν και την συμπαραστέκονται, αλλά και άτομα που αδιαφορούν ή θέλουν να την εκμεταλλευτούν. Μοναδικό της στήριγμα και σύντροφος η Lucy, με την οποία μοιράζεται τους φόβους, τις ελπίδες και τις ανησυχίες της.

Σε αντίθεση με την νοσταλγική, μελαγχολική εικόνα της ταινίας, το πρόσωπο της πρωταγωνίστριας δεν παύει να δείχνει αισιόδοξο και λαμπερό, προσφέροντάς μας μια βαθιά ανθρώπινη νότα σε ολόκληρη την ταινία.

7.2/10

2 σχόλια:

zamuc είπε...

Ωραίο, από τα μικρά ανεξάρτητα που μας αρέσουν και πολύ καλή η Williams. Συμφωνώ με όσα λες.

The Escapist είπε...

Πολύ καλή..αν και άργησε λίγο να μας έρθει στη χώρα μας...και σε λίγες εβδομάδες βγαίνει κιόλας σε dvd...

Δημοσίευση σχολίου