Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

The Road (Ο δρόμος)



Περιπέτεια/Δράμα, Η.Π.Α. 2009 (Κάνει πρεμιέρα στις 11 Φεβρουαρίου 2010)

Υπόθεση: H γη αργοσβήνει. Λίγοι είναι οι επιζώντες, οι πόλεις είναι νεκρές, ο ουρανός σκοτεινός και το κρύο τσουχτερό. Ένας πατέρας (Viggo Mortensen) και ο γιος του διασχίζουν την ερημωμένη Αμερική με μοναδικό σκοπό την επιβίωση...

Μετριότατες εώς κακές ταινίες καταστροφής όπως τα ''The Book of Eli'', ''I am Legend'' και το ''2012'' εμφανίστηκαν τελευταία στις αίθουσες. Εγώ προτιμώ το ''The Road'', το οποίο διαφέρει από κάθε απόψη και απεικονίζει μια μελλοντολογική, μετα-αποκαλυπτική ιστορία από μια διαφορετική,εναλλακτική οπτικά γωνία.

Κατ'αρχήν δεν δίνεται ιδιαίτερη βάση σε πομπώδες εφέ, και δράση υπερθεαματικών διαστάσεων. Άλλωστε ο δημιουργός δεν μας αποκαλύπτει την πηγή, δηλαδή την απαρχή της περιβαλλοντικής καταστροφής. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην απεικόνιση του περιβάλλοντος, σε όλες τις αποχρώσεις του γκρί. Έτσι η ταινία μας προσφέρει πολλαπλές εξαιρετικές εικόνες, που χαρακτηρίζονται από νεκρική σιωπή, εγκατάλειψη, απόγνωση και καταστροφή. Έτσι, με ηχητικό χαλί τις δημιουργίες του Nick Cave και εικόνες που απλά μιλάνε από μόνες τους, το περιβάλλον ανάπτυξης και εξέλιξης του δράματος έχει στηθεί με αριστοτεχνικό τρόπο. Έπειτα, το ''The Road'' ποντάρει στον ανθρώπινο παράγοντα, πέρα από το πρωταγωνιστικό δίδυμο, δείχνει τους κλέφτες που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν την τραγική κατάσταση και τους μοναχικούς ανθρώπους που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες. Έτσι βλέπουμε με ολοκληρωμένο τρόπο την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων στον τελικό αγώνα επιβίωσης.

Από εκεί και έπειτα οι πρωταγωνιστές δεν μας παρουσιάζονται ως υπερήρωες που προσπαθούν να σώσουν τον κόσμο. Ο πατέρας δεν είναι αλάνθαστος ούτε πανέξυπνος, αλλά καταφέρνει να επιβιώσει έχοντας ως κινητήριο μοχλό την αγάπη του για τον γιό, πράγμα που διαφαίνεται έξοχα σε κάθε σκηνή. Έτσι μέσω της μεταξύ τους σχέσης, πατέρας και γιός βρίσκουν τις δυνάμεις να συνεχίζουν τον δύσκολο αγώνα επιβίωσης και αναζήτησης τροφής. Όλα τα παραπάνω δίνουν μια έντονη ρεαλιστική αίσθηση στην δραματική περιπέτεια.

Έτσι, πέρα από την άρτια σκηνοθετική δουλειά και τον καλό ρυθμό, το ''The Road'' έχει να μας δώσει και εκπληκτικές ερμηνείες, τόσο του Viggo Mortensen (''The Lord of the Rings'', ''Eastern Promises'') o οποίος με άνεση και εμπειρία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της ταινίας πάνω του, αλλά και των περιφερειακών ηθοποιών όπως της γυναίκας του, την οποία ενσαρκώνει η γοητευτική Charlize Theron.

Όλα τα παραπάνω μόνο οι ιθύνοντες των Oscar δεν φάνηκε να εκτίμησαν και δεν της έδωσαν ούτε μια υποψηφιότητα...Μην κάνετε και εσείς το ίδιο λάθος, αξίζει και με το παραπάνω μια ευκαιρία...

7.7/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου