Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Charlotte Gainsbourg - IRM


Alternative, LP (Κυκλοφορεί από τις 25 Ιανουαρίου)

Δεν άκουσα και με την καλύτερη προδιάθεση την τρίτη δισκογραφική δουλειά της Γαλλοαγγλίδας ηθοποιού και τραγουδίστριας Charlotte Gainsbourg. Ακόμη και σήμερα παραμένουν νωπές οι μνήμες μιας αυτοκαταστοφικής και διεστραμμένης Charlotte όπως την βίωσα στο ''Antichrist'' (post εδώ) του Lars von Trier, μια ταινία που συνεχίζει να με διχάζει εσωτερικά...

Με το δεύτερο όμως άκουσμα του δίσκου ''IRM'', που είναι η γαλλική συντομογραφία της μαγνητικής τομογραφίας, το μουσικό κλικ επιτεύχθηκε. Με τους στίχους και την παραγωγή να υπογράφει ο ταλαντούχος Beck και την ερμηνευτική ικανότητα της Charlotte Gainbourg, η συνεργασία καρποφόρησε και ένα εκπληκτικό δημιούργημα βγήκε στην κυκλοφορία.

Η Charlotte, κόρη του Γάλλου συνθέτη/ερμηνευτή Serge Gainsbourg και της Αγγλίδας ηθοποιού Jane Birkin, αμφιταλαντεύεται από το 1984 μεταξύ της κινηματογραφικής και μουσικής βιομηχανίας. Το 2007 είχε ένα σοβαρό ατύχημα από το θαλάσσιο σκι που συνηθίζει να κάνει, τις διέγνωσαν εγκεφαλική αιμορραγία και έτσι πέρασε αρκετό καιρό στην εντατική. Εξού και ο τίτλος ''IRM''. Βέβαια, επίσης σημαντική έμπνευση στάθηκε και η εμπειρία της στην προαναφερόμενη ακραία ταινία του Lars von Trier.

Έτσι λοιπόν, μουσικά από το άλμπουμ να περιμένετε ταξιδιάρικες alternative rock συνθέσεις, που συνδυάζουν γαλλική φινέτσα με αμερικάνικη τεχνογνωσία από τον Beck. Η ελκυστική φωνή της Charlotte άλλοτε αγκαλιάζει υπέροχα τις αιθέριες μουσικές μελωδίες (άκου το φανταστικό ''Vanities''), ενώ σε κάποιες άλλες στιγμές ενισχύει διεστραμμένα (με την καλή πάντα έννοια) μουσικά κομμάτια (άκου το ''Trick Pony''). Σε αρκετά σημεία, λόγω του συνολικά σκοτεινού του ύφους, θυμίζει αρκετά την αγαπημένη PJ Harvey, πράγμα που ανεβάζει ακόμη περισσότερο στην εκτίμησή μου τον δίσκο.

Ξεχωρίζω το ''In the End'' (για μεταμεσονύχτια μουσικά ταξίδια) και το ''Heaven Can Wait''. Ολόκληρο το άλμπουμ όμως αξίζει την προσοχή μας και δεν πιστεύω να το ξεχάσω στην προσωπική μουσική μου λίστα για το 2010...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου