Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Adam


Ρομαντικό δράμα, Η.Π.Α. 2009 (Ημερομηνία κυκλοφορίας άγνωστη)

Υπόθεση: O Αdam (Hugh Dancy) είναι ένας μοναχικός νεαρός που πάσχει από το σύνδρομο Asperger. Η ζωή του αλλάζει όταν στο διαμέρισμα που κατοικεί μετακομίζει μια όμορφη γειτόνισσα...

Το 2009 ήτανε η κινηματογραφική χρονιά της απεικόνισης της ρομαντικής πλευράς της Νέας Υόρκης. Από το ''(500) Days of Summer'', το ''Whatever Works'' του Woody Allen μέχρι και το ''New York, I love you'' παρακολούθησα ρομαντικές ιστορίες να εκτυλίσσονται σε περιοχές όπως το Manhattan, το Brooklyn και το Central Park. Άλλες φορές αυτές οι ιστορίες μας παρουσιάζονται ανάλαφρες και κωμικές, κάποιες φορές υπαρξιακές, ενώ άλλες φορές σοβαρές, με έντονο το δραματικό στοιχείο.

Το ''Adam'' του Max Mayer αποτελεί ένα μείγμα όλων των παραπάνω. Με κυρίαρχο στοιχείο το δραματικό, χωρίς ποτέ να καταλήγει μελό, και μικρές δόσεις γέλιου να κάνουν την εμφάνισή τους, ο Μax Mayer μας παρουσιάζει μια γλυκόπικρη ερωτική ιστορία μεταξύ δύο ιδιαίτερων προσωπικοτήτων. Από τη μια γνωρίζουμε τον Adam, ο οποίος πάσχει από μια ήπια μορφή αυτισμού και έτσι αντιμετωπίζει προβλήματα κοινωνικοποίησης και αδυναμία επικοινωνίας και έκφρασης των συναισθημάτων του. Η γυναίκα της υπόθεσης είναι η ομορφούλα Βeth (Rose Byrne), η οποία είναι απογοητευμένη από τις προηγούμενες σχέσεις της και με έναν δύσκολο πατέρα να τις κάνει την ζωή δύσκολη. Μεταξύ τους δημιουργείται μια σχέση που χαρακτηρίζεται από πολλά προβλήματα, αλλά ταυτοχρόνα είναι γεμάτη από κατανόηση και ειλικρίνεια.

Χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολικές καταστάσεις, αλλά όντας προσγειωμένο και ρεαλιστικό, το ''Adam'' αποτελεί ένα μικρό διαμαντάκι στο είδος του. Το σενάριο είναι καλά δομημένο, το φινάλε ρεαλιστικό και ανθρώπινο και οι πρωταγωνιστές πολύ καλοί στους ρόλους τους. Ιδιαίτερα ο Hugh Dancy (''Confessions of a Shopaholic'') διαχειρίζεται ορθά και ισορροπημένα τον δύσκολο ρόλο του δίνοντας επιπλέον πόντους ανθρωπιάς και ρεαλισμού σε μια πολύ καλή ανεξάρτητη ταινία.

7.3/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου