Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Brothers




Δραματική, Η.Π.Α. 2009 (Έκανε πρεμιέρα στις 10 Δεκεμβρίου 2009)

Υπόθεση: O Sam (Tobey Maguire) είναι ένας πεζοναύτης που ετοιμάζεται να αναχωρήσει για το Αφγανιστάν. Παράλληλα, ο αδερφός του Tommy (Jake Gyllenhaal) μόλις αποφυλακίστηκε και επιθυμεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην ζωή του. Όταν όμως ο Sam αγνοείται και θεωρείται νεκρός, η οικογένειά του βρίσκει την φροντίδα, την στοργή και την αγάπη στο πρόσωπο του αδερφού του. Ξαφνικά όλα όμως ανατρέπονται όταν τελικά ο αγνοούμενος επιστρέφει στην πατρίδα του...

Σπουδαίο δράμα, που σε συνδυασμό με τις εκπληκτικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Το ''Brothers'' αποτελεί remake μιας δανέζικης παραγωγής του 2004, το ''Bodre''. Δεν θα περάσω σε συγκρίσεις μεταξύ των δύο ταινιών, εφόσον δεν έχω δει την πρωτότυπη. H ταινία είναι ένα αξιόλογο δράμα, με ομαλή αρχή, ενδιαφέρον μέση και ένα δυνατό φινάλε.

Από τη μια έχουμε τον Sam, έναν παραδειγματικό οικογενειάρχη και πρώτυπο στρατιώτη. Από την άλλη ο αδερφός του αποτελεί το μαύρο πρόβατο της οικογένειας, που προσπαθεί να επανενταχθεί στην κοινωνία και να συμφιλιωθεί με τους δικούς του. Οι ισορροπίες ανατρέπονται και οι ρόλοι αντιστρέφονται όταν ο Sam, μετά τις ακρότητες και την απάνθρωπη φύση του πολέμου, επιστρέφει στο σπίτι του. Βαθιά προβληματισμένος και κλεισμένος στον εαυτό του, βλέποντας την γυναίκα και τα παιδιά του να έχουν αναπτύξει ανησυχητική οικειότητα με τον αδερφό του, προβαίνει σε ακραίες συμπεριφορές.

Περά από τον άρτιο τρόπο δομής και εξέλιξης του οικογενειακού δράματος, η λεπτομερής σκιαγράφηση και δόμηση των χαρακτήρων και συναισθημάτων των πρωταγωνιστών είναι κάτι παραπάνω από άξια αναφοράς. Όλες οι ερμηνείες των ηθοποιών, τόσο της λαμπερής Natalie Portman, όσο και του πλέον ώριμου Jake Gyllenhaal κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Καμιά τους όμως δεν συγκρίνεται με την ερμηνεία του Tobey Marguire. Ναι, εκείνου του φλωράκου τυπά που υποδύεται τον Spiderman. Εδώ, ιδίως μετά την επιστροφή του από την εμπόλεμη ζώνη, ξεπερνά τον εαυτό του. Ακραία ρεαλιστικός, σπαρακτικός και με το βλέμμα ενός παρανοϊκού, δείχνει με τον αρτιότερο τρόπο τα ανατριχιαστικά αποτελέσματα του πολέμου στην ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου.

Έτσι τελικά το ''Brothers'' δεν μένει στην εξιστόρηση ενός οικογενεικού δράματος, αλλά διακατέχεται και από ένα ισχυρό κοινωνικοπολιτικό ύφος και προβληματισμό που διοχετεύεται άμεσα στον θεατή.

7,5/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου