Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Precious (Μονάκριβη)



Κοινωνική, Η.Π.Α. 2009 (Άγνωστη ημερομηνία κυκλοφορίας)

Υπόθεση: H 16χρονη μαύρη και υπέρβαρη Precious κυριολεκτικά ζει καθημερινά τον απόλυτο εφιάλτη, τόσο στο σχολείο, όσο και στο σπίτι. Είναι έγκυος για δεύτερη φορά από τον πατέρα της που την βίαζε, δέχεται σωματική και λεκτική κακοποίηση από την ίδια της την μητέρα και αντιμετωπίζει προβλήματα αναλφαβητισμού. Σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει την ζωή της προς το καλό αρχίζει να παρακολουθεί μαθήματα σε ένα εναλλακτικό σχολείο, όπου επιτέλους γνωρίζει και την αγάπη και τον σεβασμό που τόσο της έλειπαν.

Συγκλονιστική ταινία που θριάμβευσε σε Sundance και Κάννες και ετοιμάζεται για τα Oscars. Σίγουρα το ''Precious'' είναι από τις κορυφαίες indie ταινίες των Η.Π.Α. για το 2009. Βασίζεται στο βιβλίο ''Σπρώξε'' (εκδόσεις Καστανιώτη) της Sapphire, η οποία έζησε από κοντά και βίωσε και η ίδια παρόμοιες δυσάρεστες εμπειρίες.
Από το πρώτο λεπτό εώς και το τελευταίο, τόσο με τις τρομερές ερμηνείες ολόκληρου του κάστ, όσο και με την άρτια σκηνοθετική δουλειά με φόντο πάντα την μουντή Νέα Υόρκη των 80s, καθηλώνει τον θεατή και αποδεικνυεί πως πίσω από την παραγωγή της κρύβεται πολύ ουσία και μεράκι. Τη στιγμή που ακόμη και η Mariah Carey είναι πολύ καλή στο ρόλο μιας υπαλλήλου της Πρόνοιας, καταλαβαίνει κανείς πόσο προσεγμένο και καλοφτιαγμένο είναι το συγκεκριμένο κοινωνικό δράμα.
Γενικότερα στην ταινία συναντούμε και γνωρίζουμε συναισθήματα όπως τον πόνο, την θλίψη, την ζήλεια, το μίσος, την φτώχεια, τον ρατσισμό και την βία. Σε κανένα σημείο όμως ο δημιουργός προβάλλοντας τραγικές καταστάσεις και βιώματα, δεν προσπαθεί μέσω της μιζέριας και του μελοδραματικού στοιχείου να εντυπωσιάσει και να κερδίσει αθέμιτα τις εντυπώσεις. Ο σκληρός ρεαλισμός και η αυθεντικότητα, αλλά και η αισιοδοξία που τελικά όλο και περισσότερο υπογείος αναπτύσσεται και τελικά ανθεί στην ταινία, υπερτερούν και ευδοκιμούν, παρά τα τραγικά περιστατικά που κορυφώνονται όσο εξελίσσεται το όλο δράμα. Επιπλέον, δεν λείπουν και κάποιες χιουμοριστικές στιγμές, το r&b/hip hop soundtrack, όπως και οι σκηνές των ονείρων της πρωταγωνίστριας, που καλμάρουν λίγο την ένταση.
Τέλος, φυσικά και πρέπει να τονίσω την απίστευτη και άκρως συγκινητική ερμηνεία της νεαρής πρωταγωνίστριας, που μας δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι πάντα υπάρχει ελπίδα, και έτσι όποια προβλήματα και να αντιμετωπίζεις ως θεατής, τελικά μέχρι το τέλος της ταινίας θα σου φαίνονται μικρότερα...

7,6/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου