Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

The Happiest Girl in the World (Cea mai fericita fata din lume)






Δράμα, Ρουμανία/Ολλανδία/Γαλλία 2009 (Συμμετέχει στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης)

Υπόθεση: H Delia, ένα κορίτσι από την επαρχία της Ρουμανίας, ταξιδεύει μαζί με τους γονείς της στο Βουκουρέστι για να παραλάβει ένα αυτοκίνητο που μόλις κέρδισε από κουπόνι μιας εταιρείας παρασκευής χυμού. Το παραπάνω φαινομενικά χαρμόσυνο γεγονός γρήγορα θα μετατραπεί όμως σε άγρια κόντρα μεταξύ του πεισματάρικου κοριτσιού και των σκληρών γονιών...

Τελικά κατάφερα να επισκεφθώ και εγώ το Φεστιβάλ Κινηματογράφου την προηγούμενη Τετάρτη βλέποντας το ''The Happiest Girl in the World'' του Ρουμάνου σκηνοθέτη και σεναριογράφου Radu Jude. H ταινία που διεκδικεί βραβείο ''Balkan Found'' έχει ένα εξίσου δυναμικό και ενδιαφέρον πρώτο μισάωρο, όπως το γνώρισα και στο παρελθόν από τον ρουμάνικο κινηματογράφο, και συγκεκριμένα από το εξαιρετικό ''4 Months, 3 Weeks and 2 Days'' του 2007.
Τι εννοώ: Ο δημιουργός χωρίς να μας κατατοπίζει αρχικά, μας δείχνει εξ'αρχής μια οικογένεια μέσα σε ένα παλιό αυτοκίνητο εν ώρα ταξιδιού. Η κόρη είναι μουτρωμένη και οι γονείς αγχωμένοι. Η ατμόσφαιρα μεταξύ των οικογενειακών μελών είναι τεταμένη. Ξαφνικά σταματούν σε ένα βενζινάδικο να ''φρεσκαριστούν'' και έπειτα συνεχίζουν το ταξίδι, όντας ακόμη περισσότερο στην πρίζα...που πάνε, και το σημαντικότερο γιατί έχουνε τέτοια συμπεριφορά..κανείς δεν ξέρει..Θα μου πει κανείς διαβάζοντας την υπόθεση τα μαθαίνεις όλα αυτά, αλλά και πάλι θεωρώ τον εξής τρόπο παρουσίασης της ταινίας από τον δημιουργό αρκετά έξυπνο ώστε να κινήσει άμεσα το ενδιαφέρον του θεατή.
Η συνέχεια όμως δεν είναι και τόσο δυναμική, ουσιαστικά το σενάριο γίνεται στατικό και κατά αυτόν τον τρόπο αρκετά κουραστικό, και η υπόλοιπη ταινία δείχνει με έναν γλύκοπικρο τρόπο την δημιουργία ενός διαφημιστικού σποτ.
Βέβαια, θετικές βρήκα τις εναλλαγές μεταξύ των δραματικών και κωμικών στιγμών που συνεχώς εναλλάσσονται στην ταινία.
Γενικότερα, με ένα απλό σενάριο και ένα μικρό budget ο Radu Jude μας περνάει αρκετά αποτελεσματικά τα μηνύματά του. Δηλαδή, την πλασματική ευτυχία που επιφέρουν τα χρήματα σε συνάρτηση με το ψεύτικο χαμόγελο του κοριτσιού, τα ενδοοικογενειακά προβλήματα, το χάσμα γενεών, τα αποτελέσματα της φτώχειας και τα γλυκόπικρα σχόλια για τον ''λαμπερό'' κόσμο της διαφήμισης και του καταναλωτισμού.
Αξέχαστη η σκηνή της οικονομικής διαπραγμάτευσης μεταξύ πατέρα-κόρης για το μέλλον του αυτοκινήτου. Μιλάμε για κανονικότατο παζάρι μεταξύ δύο εμπορικών αντιπροσώπων...

7,3/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου