Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Absurdistan (Παραλογιστάν)



Κωμωδία, Γερμανία/Αζερμπαϊτζάν 2008 (Ημερομηνία κυκλοφορίας άγνωστη)

Υπόθεση: Μια ρομαντική ιστορία που λαμβάνει χώρα σε ένα φανταστικό χωριό κάπου στην Ασία, όπου ένα νεαρό ζευγάρι, ο Temelko και η Aya σκοπεύουν, σύμφωνα με τις αστρολογικές προβλέψεις, να παντρευτούν μια συγκεκριμένη ημέρα. Σύμφωνα με τις παραδόσεις, πριν την πρώτη τους νύχτα, θα πρέπει να λουστούνε μαζί. Μόνο που το χωριό ξαφνικά ξεμένει από νερό και οι άντρες αδιαφορούν για το πρόβλημα. Με την σειρά τους, οι γυναίκες κηρύσσουν απεργία, χωρίς νερό δεν έχει σεξ..και ο πολυπόθητος γάμος κινδυνεύει να ακυρωθεί...

Φεστιβαλική ταινία το ''Absurdistan'', που γυρίστηκε στο Αζερμπαϊτζάν από τον Γερμανό σκηνοθέτη Veit Helmer. Μου θύμισε έντονα το αγαπημένο all time classic ''The Gods must be crazy'' του 1980. Πληροφορήθηκα για την ύπαρξή της από το εξής blog.
Την βρήκα πολύ ευχάριστη και ανάλαφρη, όπου τα διάφορα σουρεαλιστικά δεδομένα (ουτοπικό χωριό, ξεχασμένο από τον χρόνο, παραμύθι και μαγεία) συνδυάζονται όμορφα με τον ρομαντισμό, επικαλυμμένα πάντα με το κωμικό στοιχείο. Ο Helmer μας απεικονίζει με έναν ποιητικό τρόπο, και κρατώντας μια θετική και αισιόδοξη στάση, την μάχη των φύλων και τον υπόγειο έρωτα που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο νεαρών πρωταγωνιστών.

6,7/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου