Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Man som hatar kvinnor (Το Kορίτσι με το Τατουάζ)



Θρίλερ, Σουηδία/Δανία/Γερμανία 2009 (Έκανε πρεμιέρα στις 1 Οκτωβρίου)

Υπόθεση: Πάμπλουτος μεγαλοβιομήχανος προσλαμβάνει έναν καταδικασμένο για συκοφαντία δημοσιογράφο και έπειτα μια εκκεντρική χάκερ για την εξυχνίαση μιας δολοφονίας. Η ιδιαιτερότητα της υπόθεσης είναι ότι πρόκειται για την προ 40 ετών εξαφάνιση της πολυαγαπημένης ανιψιάς του, που ποτέ δεν βρέθηκε και έτσι το μυστήριο ποτέ δεν λύθηκε...

Η σουηδική ταινία είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας ''Millenium'' του συγγραφέα Stieg Larsson. Το συγκεκριμένο είδος ταινιών, δηλαδή εξυχνίασης μυστήριων εγκλημάτων, συνήθως δεν με συγκινεί. Στην προκειμένη περίπτωση όμως βρήκα το ''Man som hatar kvinnor'' αρκετά ενδιαφέρον και άνετο στην παρακολούθηση, παρά το μεγάλο του μήκος διάρκειας 150 λεπτών.
Παρόλο που ο δημιουργός πραγματικά καταπιάνεται με πάρα πολλά ζητήματα και αναπτύσσει την ταινία σε πολλαπλά επίπεδα (πολιτικό, οικονομικό, οικογενειακό, ρατσιστικό, ερωτικό, επαγγελματικό) δεν νομίζω να χάνει το μέτρο ή την ροή, υπό την προϋπόθεση βέβαια ο θεατής να μην αφαιρεθεί ούτε λεπτό. Άλλωστε και το πολυεπίπεδο story, όσο και η σκηνοθεσία, δεν αφήνουν τον θεατή παραπονεμένο.
Το κάπως (αρχικά τουλάχιστον) αταίριαστο πρωταγωνιστικό δίδυμο προσπαθεί να λύσει πολύπλοκους γρίφους, να μελετήσει εις βάθος την μεγάλη ιστορία της πάμπλουτης οικογένειας, να αναλύσει απάτες, σεξουαλικές διαστροφές και οικογενειακές ίντριγκες. Παράλληλα όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τα προσωπικά τους προβλήματα. Πολλά ανοιχτά μέτωπα δηλαδή, που δεν τους αφήνουν λεπτό ήσυχους να απολαύσουν και τον μεταξύ τους έρωτα, αλλά γενικά καλά τα καταφέρνουν και μας κρατάνε επί δυόμιση ώρες σε αγωνία.

7,6/10


2 σχόλια:

La Dona Catalana είπε...

τη συνιστάς δηλαδή? γιατί θέλαμε με μια φίλη μου να τη δούμε, αλλά δεν ξέρουμε αν παίζεται ακόμα στις αίθουσες. το πάρτυ του σταθμού πώς ήταν? ήθελα να έρθω αλλά προέκυψε κάτι, έστειλα όμως δυό φίλους μου :)

The Escapist είπε...

ti sunistw..eidika an sou aresoun tainies me musthrio kai intrigkes tha sou aresei sigoura..arnhtiko stoixeio oi 2mish wres..alla dn kourazei se kanena shmeio idiaitera nomizw..genika einai kalogurismenh..ap'oti eida stiw megales aithouses dn paizei pleon..
to party phge arketa kala..idiws apo thema kosmou gemisame to magazi..tous filous sou pws tous fanhke??

Δημοσίευση σχολίου