Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Eden a l'Quest (Παράδεισος στη Δύση)





Κοινωνική, Γαλλία/Ελλάδα/Ιταλία 2009 (Σύντομα σε dvd)

Υπόθεση: Η ταινία ακολουθεί το περιπετειώδες ταξίδι ενός λαθρομετανάστη, του Ελία (Riccardo Scarmacio), που από τις κακουχίες και την πείνα της Ανατολής ξεκινά για να φθάσει στον ''παράδεισο'' της Δύσης..

Το ''Eden a l'Quest'' του Κώστα Γαβρά μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, χωρίς να έχω ξαναδεί ταινία του Έλληνα δημιουργού. Η αλήθεια είναι ότι για το πραγματικά επίκαιρο και σοβαρό θέμα της λαθρομετανάστευσης που καταπιάνεται ο Γαβράς, περίμενα μια πιο σκληρή και δραματική έκθεση του ζητήματος. Αντιθέτως, η οπτική γωνία παρουσίασης που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης είναι χαλαρή, γλυκόπικρη και ανάλαφρη. Οι κωμικές στιγμές είναι περισσότερες από τις δραματικές και ο αγαθός πρωταγωνιστής συνήθως μπλέκει σε αθώα περιστατικά. Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζει δεν τον εκμεταλλεύονται, αλλά τον βοηθούν στο να εκπληρώσει το μεγάλο του όνειρο.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι μέσα από ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο να πηγάζει μια θετική, ανθρώπινη διάσταση, που είναι μεν κάποιες φορές σουρρεαλιστική.
Η ταινία εφόσον ασχολείται επιφανειακά με το θέμα των λαθρομεταναστών, δεν ενδείκνυται για βαθύτερους προβληματισμούς. Παρόλο αυτά ο δημιουργός, με τον παραπάνω εναλλακτικό και διακριτικό τρόπο, καταφέρνει να περάσει τα μηνύματα που επιθυμεί. Συγκεκριμένα απεικονίζει με όμορφο τρόπο την αισιοδοξία που νιώθουν οι μετανάστες και την εικόνα που έχουν στο μυαλό τους για μια παραδεισένια Δύση. Τις περισσότερες φορές όμως οι ελπίδες τους αποδεικνύονται φρούδες.
Εκτός από τα παραπάνω, το ''Παράδεισος στη Δύση'' ως road movie κυλάει ομαλά και δείχνει τις ομορφιές της Ευρώπης, από την ηλιόλουστη Ελλάδα μέχρι και τα χιονισμένα τοπία της Γαλλίας. Η ερμηνεία του πρωταγωνιστή, ως βωβός κυρίως χαρακτήρας, είναι συμπαθητική και τα διάφορα καμώματά του αστεία. Καλές συνολικά και οι παρουσίες των Ελλήνων ηθοποιών. Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι Ιεροκλής Μιχαιλίδης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.


7.0/10

2 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

εξαιρετική ταινία!
μου άρεσε πολύ!
κ΄παποιες ιδιαίτερες σκηνές και κάποιες κάπως mainstream...
ειδικά η τελευταία σκηνή μου άρεσε πολύ και εκείνη που τα πουλιά τρώνε από το πιάτο στο Παρίσι.

και έριξα τρελό γέλιο εκεί που τσακωνόταν ο Μιχαιλίδης με τη γυναίκα του!!!

*μήπως εννοείς Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος?

The Escapist είπε...

ευχάριστη έκπληξη και για μένα η ταινία! σε ευχαριστώ για την διόρθωση..τον ελληνικό κινηματογράφο δεν τον έχω και τόσο..θα το διορθώσω..

Δημοσίευση σχολίου