Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

The Boat that rocked (Ράδιο...Κύματα)


Κωμωδία, Ηνωμένο Βασίλειο/Γερμανία/Η.Π.Α. 2009 (Κυκλοφορεί σε dvd από τις 15 Σεπτεμβρίου)

Υπόθεση: Μια ομάδα παθιασμένων ανθρώπων με την rock μουσική προσφέρουν κοινωνικό έργο και εκπέμπουν παράνομα μουσικάρες όλο το 24ωρο από ένα παλιό πλοίο αγκυροβολημένο στη Βόρεια Θάλασσα. Κατά αυτόν τον τρόπο εκνευρίζουν την βρετανική κυβέρνηση στα μέσα των 60's, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους κόψει τον αέρα...

Αν και λίγο καθυστερημένα, θα ήθελα να αναφερθώ στην έξαλλη κωμωδία ''The Boat that rocked'', του Richard Curtis (Love Actually, Notting Hill). Αν όμως περιμένετε να δείτε μια ταινία με έξυπνα δομημένη πλοκή και ουσιαστική εξέλιξη θα απογοητευτείτε.
Η μαγεία της ταινίας βρίσκεται στην θεότρελη παρέα του ραδιοφωνικού σταθμού ''Rock Radio'' και την διαρκής κόντρα τους με την συντηρητική κυβέρνηση της Αγγλίας. Η κυβέρνηση στην ουσία ποτέ δεν καταφέρνει να υλοποιήσει το πονηρό της σχέδιο και το καράβι βρίσκεται συνέχεια σε έκσταση. Όλοι οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην ταινία μπαίνουν στο πετσί του ρόλου τους και δείχνουν να το διασκεδάζουν. Αξέχαστοι οι Philip Seymour Hoffman (σε ότι και να κάνει είναι απίστευτος), Bill Nighy (Love Actually) και ο true rock'n'rolla Rhys Ifans (γνωστός από το ''Importance of being Idle'' των Oasis).
Το σημαντικότερο όμως συστατικό της ταινίας είναι αναμφισβήτητα η μουσική και η ενέργεια που πηγάζει από αυτήν, και δίνει δύναμη και κουράγιο σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και στο σύνολο. Άλλωστε παράλληλα με την δίωρη 60'ς party διάθεση και την νοσταλγική εικονική ατμόσφαιρα απολαμβάνουμε αξέχαστες rock'n'roll στιγμές που μας χαρίζουν απλόχερα τα τραγούδια των Rolling Stones, The Kinks, Dusty Springfield, The Hollies, Jimi Hendrix, Buddy Holly και πολλών άλλων.
Στην τελική ίσως αυτός και να ήτανε ο σκοπός του Curtis. Δηλαδή να μην βάλει την ταινία σε κλουβιά και περιορισμούς, αλλά να την αφήσει ελεύθερη, πολύχρωμη και αναρχική, όπως το ίδιο το rock'n'roll..


7,6/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου