Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Five Minutes of Heaven (Πέντε λεπτά πριν τον παράδεισο)


Υπόθεση: Η ταινία σχετίζεται με τις ταραχές που ξεκίνησαν στα τέλη των 60's στην Βόρεια Ιρλανδία και είχανε πολιτικό, θρησκευτικό και κοινωνικό υπόβαθρο. Βασίζεται στο πραγματικό γεγονός της δολοφονίας του 19χρονου Ιρλανδού Καθολικού Jim Griffin από τον 17χρονο Προτεστάντη, και μέλος μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης (UVF), Alistair Little, το 1975. Η άγρια δολοφονία έγινε μπροστά στα κοκαλωμένα μάτια του 11χρονου αδερφού του Jim, Joe.
Από εκεί και έπειτα ξεκινάει το φανταστικό μέρος της ταινίας, όπου 33 χρόνια αργότερα και στα πλαίσια ενός ντοκιμαντέρ, σχεδιάζεται η δεύτερη συνάντηση του Joe με τον δολοφόνο του αδερφού του...

Σπουδαία ταινία το ''Five Minutes of Heaven''. Συγκλονιστικό, αλλά προσγειωμένο χωρίς υπερδραματισμούς και βαθιά ανθρώπινο από την αρχή μέχρι και το τέλος του. Συναισθηματικά φορτισμένο, με υπέροχη εξέλιξη, χωρισμένο σε τρία μέρη. Στο παρελθόν, στην τηλεοπτική/εμπορευματοποιημένη τους συνάντηση και στην τελική/λυτρωτική τους συνάντηση. Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, απλά εξαιρετικές.
Το ιδιαίτερο γεγονός που χαρακτήριζει την ταινία, και την σκηνοθετική δουλειά του Oliver Hirschbiegel, είναι οι έντονες,βαθιά ρεαλιστικές εικόνες που μένουν αναλλοίωτες στον θεατή. Χαρακτηριστικό παραδείγμα είναι η σκηνή που ο 17χρονος Alistair ετοιμάζεται και καλοπίζεται μπροστά από τον καθρέφτη του, όχι για ένα ερωτικό ραντεβού, αλλά για να γίνει άντρας σκοτώνοντας για πρώτη φορά έναν ''εχθρό'' του...Ένα 17χρονο (Liam Neeson, ως μεγάλος) φανατισμένο αγόρι, μέλος μιας οργάνωσης, που έχει υιοθετήσει μια βίαια και εχθρική νοοτροπία, όχι ιδιαίτερα για θρησκευτικούς λόγους, αλλά για την φήμη και την δόξα, όπως το παραδέχεται και ο ίδιος. Να είναι ήρωας και έτσι αποδεκτός από τους ''δικούς'' του. Το ίδιο άτομο παρουσιάζεται 33χρόνια μετά εξωτερικά ψυχρό και απόμακρο, εσωτερικά όμως κενό και ρημαγμένο.
Στην άλλη πλευρά συναντάμε τον 11χρονο Joe (James Nesbitt, ως μεγάλος),τρομακρατημένος και ανήμπορος να σώσει τον μεγάλο αδερφό του. 33 χρόνια μετά νιώθει ακόμη τύψεις, ενοχές και πόνο για την κατεστραμμένη του οικογένεια. Μίσος και οργή για τον δολοφόνο. Αισθάνεται περισσότερο θύτης, παρά θύμα.
Και οι δύο είναι φοβισμένοι για την επικείμενή τους συνάντηση, αλλά την επιζητούν για να λυτρωθούν...

Κινηματογραφική πρεμιέρα στις 27 Αυγούστου..

1 σχόλια:

W. είπε...

Mακάρι να είναι τόσο καλό. Ο Χιρσμπίγκελ είναι σκηνοθετάρα (δες το ΠΕΙΡΑΜΑ) και ο Νίσον τις περισσότερες φορές ποιοτική εγγύηση και πολύ υποτιμημένος ηθοποιός.

Δημοσίευση σχολίου