Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Bronson


Υπόθεση: Η ταινία περιγράφει την ζωή και τα βιώματα του διασημότερου εγκληματία και του πιο βίαιου κρατούμενου της Αγγλίας. Ο Michael Gordon Peterson με το ψευδώνυμο Bronson (από το alter ego του Charles Bronson), μπήκε στη φυλακή το 1974 για μια ληστεία που διέπραξε και παραμένει σε φυλακές υψίστης ασφαλείας μέχρι και τώρα, κυρίως για τα εγκλήματα και την βίαιη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Ακραία και ιδιαίτερη η ταινία του Nicolas Winding Refn. Περισσότερο ακραία και εκκεντρική η σπουδαία ερμηνεία του ηθοποίου Tom Hardy, στον ρόλο του ψυχάκια Bronson. Η σκηνοθετική δουλειά είναι πολύ σκοτεινή και η ατμόσφαιρα ψυχεδελική. Ο πρωταγωνιστής δίνει ρεσιτάλ, φτάνοντας την ερμηνεία του σε τρομερά επίπεδα παράνοιας, βίας και τρέλας. Για αυτό και άλλωστε η ταινία θεωρείται ένα σύγχρονο μικρό ''Κουρδιστό Πορτοκάλι'', σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, ακολούθει σε ύφος την σπουδαία ταινία του 1971.
Το ''Bronson'' προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, κυρίως των υπευθύνων της φυλακής όπου κρατείται, για το γεγονός ότι προς το τέλος της ταινίας ακούγεται η φωνή του πραγματικού Bronson να λέει: ''See you at the oscars''. Κατά αυτόν τον τρόπο όμως παραβιάζεται σχετική νομοθεσία, εφόσον μάλλον υπήρξε μυστική ηχογράφηση.
Γενικά, πρόκειται για μια ξεχωριστή ταινία, που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα απολαυστική και αρκετά μονότονη, αλλά λόγω της απίστευτης φυσιογνωμίας του πρωταγωνιστή και της σκηνοθετικής ιδιαιτερότητάς της αξίζει να την δει κανείς..

2 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

θα την δώ σίγουρα μιας και θεωρώ το κουρδιστό πορτοκάλι ταινία σταθμό
θα έλεγα ότι και το fight club αποτελεί μια ιδιαίτερη σπονδή στο φαινόμενο της βίας...

The Escapist είπε...

nai kai egw eixa tromaksei me to poso mprosta htane to kourdisto portokali gia thn epoxh tou..to bronson nomizw pws prospathei kai ta katafernei (estw kai se polu mikro vathmo) na mimhthei to kourdisto portokali..

Δημοσίευση σχολίου