Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Barcelona! - Μέρος Δ' (Antoni Gaudi)


Ολοκληρώνοντας το αφιέρωμά μου για την Barcelona δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στα εκκεντρικά και πρωτοπόρα δημιουργήματα του Καταλανού αρχιτέκτονα Antoni Gaudi.
Ο Gaudi γεννήθηκε το 1852 σε ένα μικρό χωριό κοντά στην πόλη της Tarragona, στην νότια Καταλονία.Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Barcelona.Ποτέ δεν αποτέλεσε πρότυπο φοιτητή, ούτε είχε καλούς βαθμούς.Λένε όμως πως είχε αστείρευτη φαντασία και λαχτάρα για δημιουργία, και έτσι ξεχώριζε από τους άλλους φοιτητές.Χαρακτηριστικά ένας καθηγητής του μετά την ορκομωσία του, είπε: ''Δεν ξέρω αν δώσαμε το πτυχίο σε μία ιδιοφυία ή έναν τρελό, μόνο ο χρόνος θα δείξει''.



Γενικά, είναι γνωστός για την εκκεντρικότητά του στα έργα του, όπως φαίνεται άλλωστε και στις φωτογραφίες.Μεγαλύτερο του δημιούργημα θεωρείται ο καθολικός ναός Sagrada Familia, με τον οποίο ασχολήθηκε 12 ολόκληρα χρόνια (1914-1926).


To στυλ του ανήκει στο νεανικό σχεδιαστικό ρεύμα Modernisme, που χαρακτηρίζεται κυρίως από στρογγυλές και οργανικές φόρμες, που σου δίνουν μια φρέσκια και παιχνιδιάρικη αίσθηση των εργών του.















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου