Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

No Line On The Horizon από U2


Είναι ίσως το πιό αναμενόμενο LP της χρονιάς.Ο νέος δίσκος των U2 μετά από περισσότερα από 5 χρόνια δισκογραφικής αδράνειας.Ποτέ δεν ήμουν μεγάλος θαυμαστής τους,αλλά πιστεύω ότι είναι από τα σημαντικότερα και διαχρονικότερα συγκροτήματα όλων των εποχών.Είναι εμφανής η επιρροή που άσκησαν πάνω σε άλλα σημερινά επιτυχημένα συγκροτήματα όπως οι Coldplay,Snow Patrol κ.α.
Από την άλλη όμως,είμαι της άποψης ότι η χρυσή εποχή τους έχει τελειώσει εδώ και πολλά χρόνια(συγκ. από τον σπουδαίο δίσκο του 1987 'Joshua Tree').

Τώρα όσον αφορά το 'No Line On The Horizon' κυκλοφορεί επισήμως στις 3 Μαρτίου.Μπορείτε να τον ακούσετε από τώρα στο MySpace τους.
Την παραγωγή έκαναν ο Brian Eno,Daniel Lanois κ' Steve Lillywhite.Το περίεργο εξώφυλλο του Cd απεικονίζει την θάλασσα που συναντά τον ουρανό(photo του Hiroshi Sugimoto).Αποτελεί έμπνευση του Bono καθώς θαύμαζε μία παρόμοια θέα στην 'Eze της Γαλλίας.
Μουσικά σαφώς πιστεύω ότι διαφέρει από τις τελευταίες τους δουλειές(How to dismantle an atomic bomb,All that you can't leave behind).Ναι μεν οι παλαιότερες αυτές δουλειές τους είχαν εμπορική επιτυχία(που βέβαια αυτό συνδέεται περισσότερο με το brandname U2),αλλά δεν είχαν ούτε φρέσκο ήχο,ούτε συκρίνονταν με τα κλασσικά τους album.Αντιθέτως,το 'No Line On The Horizon' συνδέει πιό δημιουργικά το ένδοξο τους παρελθόν με τις μουσικές απαιτήσεις του παρόντος.Γενικά ο δίσκος αποτυπώνει έναν πειραματισμό στους ήχους(ιδίως σε κομμάτια όπως το Fez-Being Born,No line on the horizon).Επίσης υπάρχουν κομμάτια με φρέσκο και πιασάρικο ρυθμό,όπως κυρίως το Stand up Comedy.Το κομμάτι που πραγματικά δεν μου αρέσει καθόλου εξαιτίας του χαζοπαιχνιδιάρικου ύφους του είναι το Get on your boots.Αγαπημένα μου κομμάτια τα Magnificent,Moment of Surrender.Συμπαθητική και η μπαλάντα White as Snow.
Γενικά νομίζω ότι ο δίσκος μάλλον δεν είναι το μεγάλο comeback των U2,αλλά σίγουρα είναι καλύτερος από τους προηγούμενούς τους δίσκους και βέβαια καλύτερος από αρκετές παρόμοιες alternative rock δουλειές που κυκλοφορούν σήμερα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου